Opening Theodorakapel

14-06-2019

http://www.rtvfocuszwolle.nl/verborgen-theodorakapel-kamperpoort-weer-open-na-renovatie/amp/ 

Afgelopen vrijdag 14 juni was het dan eindelijk zover. Na een lange renovatie was daar het openingsmoment van de Theodorakapel: het pareltje van Zwolle.

 

De opening 

Karin Leferink, bestuurder IJsselheem, vraagt in haar openingsspeech aandacht voor de drie pijlers van de kapel: Ontmoeting, Cultuur en Verbinding. Ook ze blikt terug naar het verleden waarin Theodora Vos de Wael in 1904 een legaat van fl. 5000 nalaat. Dat Theodora zo`n 115 jaar geleden toen al in verbinding, ontmoeting en een veilige plek voor burgers dacht. Het zorgen voor mensen, het geven van warmte, eten en onderdak, maakt door de afgelopen eeuw vele ontwikkelingen door. Hier is het óók, waar uiteindelijk dé verbinding naar ‘De Nieuwe Haven’, IJsselheem ontstaat.

Karin Leferink vervolgt: de kapel ademt, straalt  en staat open voor een nieuwe toekomst, waarin wij een podium bieden voor klassieke muziek, kunst, cultuur, maar zeker ook de maatschappelijke verbinding met deze wijk, ónze bewoners, dé Zwollenanaren, die hun inspiratie vinden in de nieuwe Theodorakapel.

Jan Hofstede spreekt namens De vrienden van de Theodora Kapel, hij staat voor een verbinding van de katholieke kerk met IJsselheem, het samen zorgen voor de kapel. Ook vraagt hij aandacht voor de vieringen van de RK kerk, de moderne Devotie en de Russisch Orthodoxe kerk, later deze zomer.

Eervolle vermelding 

Wethouder Ed Anker, is namens de gemeente aanwezig. Hij verrast de aanwezigen met een brief waarin de Theodorakapel een eervolle vermelding m.b.t. de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen gekregen. Een dergelijke vermelding ontvangt IJsselheem, omdat wij samen met veel bedrijven, architecten, de provincie, gemeente, de vrienden van de kapel, als de Katholieke kerk, veel energie, tijd en middelen in dit project hebben gestoken.

Openingshandeling

Mevrouw Bakker-de Boer, voegt zich als bewoonster van De Nieuwe Haven, aan het gezelschap toe. Samen met Karin Leferink, Jan Hofstede en wethouder Ed Anker knippen ze het lint door: de Theodora Kapel is hiermee officieel geopend. 

Openingsprogramma:

De genodigden brengen symbolisch een brandend kaarsjes, het licht, naar binnen en worden verrast door het gezang van Lucy Legeland, de firma Weijland en het Zwols Vocaal Ensemble, onder leiding van Martien Hovestad, dirigent.

Kunstwerk

Martijn Sweitser, adjunct directeur Delta Wonen schenkt een kunstwerk ‘Omarming’ (Herman Nieweg (1932-1999) aan IJsselheem. Hij benoemd dat het kunstwerk de vrije wereld,  bescherming en veiligheid symboliseert. Tevens schenkt Delta Wonen een boom voor de tuin van de kapelklik hier voor RTV Oost filmpje

 

nieuws

   AGENDA    RESERVEREN

UITGELICHT...

Partner

Mooi nieuws! De Rabobank heeft zich via ons vriendenprogramma voor 3 jaar als partner aan de Thedora Kapel verbonden. Met de steun van vrienden en partners zorgen ervoor dat deze mooie parel voor Zwolle blijft behouden en dat  er culturele...

MEER NIEUWS

Concert: Sacred Sunda...

sacred_sunday.PNG
27-09-2020 - 27-09-2020 | 16:00 uur

Sacred Sundays, een andere luisterervaring dan in de clubs, op een plek waar muziek en visuals moeiteloos samensmelten. Curators van...

MEER INFORMATIE

Theatervoorstelling ...

Marleen-Bode-2-768x512.jpg
29-10-2020 - 29-10-2020 | 19:00 uur

Over sterven, de dood en daarna… Een solovoorstelling van een uur, voor mensen die bang zijn voor de dood, die boos...

MEER INFORMATIE