Verborgen kapel wordt nieuwste podium van Zwolle

07-12-2018

Zwolle krijgt er vanaf mei volgend jaar een podium bij. Tevens de plek om een trouwdienst te organiseren. Of een lezing te geven. Want de historische Theodorakapel, die altijd wat verscholen lag, wordt daar speciaal voor gerestaureerd.

Vanaf de straat was 't fraaie gebouwtje amper te zien. Zonde. Veel Zwollenaren kennen de kapel ook helemaal niet, weet woordvoerster Diana Rietveld van woonzorgconcern IJsselheem. "We noemen het zelf een verborgen parel." Toch staat de Theodorakapel al sinds 1904 aan de Harm Smeengekade. Gesticht door de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. Mogelijk gemaakt door een legaat van burgemeestersdochter Theodora Ludovica Vos de Wael. Vandaar die naam. Op de plek van haar huis kwam een klooster met kapel en een pension voor oudere dames. Nu maakt dat klooster plaats voor woningen. Maar de kapel blijft behouden. Door de sloop van omliggende bebouwing is-ie opeens zichtbaar, vertelt Rietveld. IJsselheem is eigenaar van dit terrein bij zorglocatie Nieuwe Haven.

Restauratie

Afgezien van kerkdiensten werd het sfeervolle gebouwtje niet gebruikt. Dat moet veranderen, vindt de Stichting Vrienden Theodorakapel. Met hulp van de gemeente, de provincie, maar ook het Oranjefonds is geld ingezameld voor een grote restauratie en verbouwing. Vanaf half mei komt de kapel beschikbaar voor concerten en andere kleinschalige activiteiten, vertelt kwartiermaker Arnold Messelink. Hij benadert alle partijen en werkt aan een programma, dat daarna door IJsselheem zelf wordt bijgehouden. Messelink: "Het is een locatie voor bezinning, cultuur en ontmoeting. Daarbij denken we niet alleen aan concerten en exposities, maar ook aan theater- en dansvoorstellingen. Of activiteiten voor de buurt; die verbinding met de wijk vinden we belangrijk. Net als de kerkdiensten trouwens. Want ik ben in overleg met culturele organisaties, maar heb bijvoorbeeld ook gesprekken met de Russisch-Orthodoxe Kerk, die nog een plek zocht in Zwolle." De kapel is straks voor iedereen te huur. Ook als trouwlocatie. Of voor het houden van een uitvaartceremonie, vertelt Messelink. Hij vergelijkt het met het aanbod in het Dominicanenklooster. "Maar dan op veel kleinere schaal. Zoiets hadden we nog niet in Zwolle."

De Theodorakapel kwam in 2007 uitgebreid in het nieuws. Toen werd achter een blinde muur een zogeheten piëta (Italiaans voor ‘compassie’) aangetroffen. Da's een beeld van een wenende Maria die de overleden Jezus vasthoudt. Waarschijnlijk rond 1900 gemaakt door beeldhouwer Michiel van Bokhoven (1852-1929) uit Den Bosch. Met behulp van een kleine camera konden onderzoekers in de afgesloten nis gluren. Vermoedelijk was het beeld daar begin jaren zestig verstopt door een arbeider. Die wilde daarmee vernietiging voorkomen, omdat er in die jaren binnen de katholieke kerk sprake was van een ‘tweede beeldenstorm’. Om te moderniseren sneuvelden ook vele altaren en tabernakels. Straks is ook dat beeld voor heel Zwolle zichtbaar...

[Bron: de Stentor]

nieuws

   AGENDA    RESERVEREN

UITGELICHT...

Concert Serenity

Artboard_1@4x.png

Klankreis XXL

foto_klankschalen_promo_email.jpg
08-07-2022 - 08-07-2022 | 19:30 uur

Klankreis XXL Kristallen klankschalen en kelken vs koperen klankschalen   Vrijdag 08 juli 2022 van 19 30 tot 21.30 uur...

MEER INFORMATIE